Simone Van der Vlugt ontmoet leerlingen voor project ‘Zin in Beeld’!!

Het was een hele toer om de razend populaire schrijfster naar Dedemsvaart te krijgen…MAAR…Op maandag 1 april ontmoette schrijfster Simone van der Vlugt eindelijk een aantal van onze leerlingen.  De schrijfster van onder meer ‘De reünie’, ‘Nachtblauw’, ‘Rode sneeuw in december’ en ‘Blauw water’ kwam naar Dedemsvaart om te vertellen over haar beroep en haar motivatie: Een groep leerlingen mocht met haar in gesprek en stelde dan ook de ene na de andere vraag. Een oud leerlinge van ons Ilse van Beesten (6 vwo) was aanwezig om vanuit haar opleiding journalistiek verslag te doen.

 

Simone van der Vlugt opent kunstexpositie in Lokaal12

DEDEMSVAART“Normaal mag er absoluut niet getekend of gescheurd worden in boeken, maar nu was dat juist de opdracht”, aldus beeldende vormgeving docente Giny Jans. De expositieruimte van Lokaal12 in Dedemsvaart hangt vol met posters, bladzijdes en andere creaties gemaakt door leerlingen van De Zeven Linden. Schrijfster Simone van der Vlugt is te gast om de tentoonstelling officieel te openen.

Door: Ilse van Beesten

Een grote groep enthousiaste leerlingen staat bij de ingang van de expositieruimte. Giny roept een achttal naar voren en vertelt trots over een kunstwedstrijd waarbij deze leerlingen een gesigneerd boek van Simone hebben gewonnen. Alle gemaakte creaties voor deze wedstrijd zijn de komende weken te bewonderen in de ruimte achter in de Multi Media Shop. Giny: “Het kostte me vijf uur om alles in te richten, maar het is zo mooi geworden dat Simone niet kon wachten om de creaties alvast te bekijken.”

De leerlingen kregen een bladzijde uit Simones boek Het schaduwspel en hebben daarop zinnen weggestreept. Door enkele woorden zichtbaar te laten ontstond er een nieuwe zin. Hier hebben zij een passende tekening bij gemaakt. Als Simone tevoorschijn komt vanuit de expositieruimte, complimenteert ze de leerlingen op hun werk. Iedereen pakt een glaasje drinken en ploft neer op een bank, stoel, kleed of gewoon op de grond.

Simone heeft achttien jaar lang regelmatig bezoeken gebracht aan middelbare scholen om te vertellen over haar beroep. Ze heeft er zin in om weer eens in gesprek te gaan met leerlingen. Een van hen wil weten wat de schrijfster zelf graag leest. “Nou, ik kom eigenlijk bijna niet aan lezen toe, alleen op vakantie. Dan lees ik boeken van collega-schrijvers. Normaal gesproken ben ik druk met het lezen van mijn eigen boeken. Het gezegde ‘als er een schrijver wordt geboren, gaat er een lezer verloren’ is dus zeker op mij van toepassing”, vertelt Simone.

Na het zien van enkele vragende blikken uit het publiek licht ze toe: “als ik een historische roman schrijf, doe ik eerst een half jaar onderzoek om me aan de historische feiten te kunnen houden. Als het boek is geschreven, lees ik het wel twintig keer door om er fouten uit te halen en stukjes aan te passen als ik feedback heb gekregen van bijvoorbeeld mijn uitgeverij. Als ik dan eindelijk klaar ben met alle aanpassingen, heb ik wel even genoeg letters gezien!”

Een andere leerling is benieuwd of er boeken van Simone zijn verfilmd. “Ja zeker, maar zelf vind ik de boeken altijd beter. In films of series worden vaak scènes of details weggelaten vanwege tijdgebrek, zo jammer!” De volgende vraag luidt: “Heeft u er wel eens over nagedacht om te stoppen met schrijven?”. Simone: “Nooit!’’ Ik heb altijd nieuwe ideeën en nooit last van een writer’s block. Ik weet nu al waar ik de aankomende vier jaar over wil schrijven. Sterker nog, ik zie al helemaal voor me hoe ik ooit in een bejaardenhuis zit met een ingebouwde computer in mijn rollator, lijkt me ideaal.”

Na het vragenuurtje zoeken de leerlingen hun eigen creatie op en vertellen ze waar ze inspiratie vandaan hebben gehaald. Er worden foto’s gemaakt, boeken gesigneerd, ervaringen uitgewisseld en ijsjes gegeten. Als afsluiting wordt de biografie van Mien Ruys aan Simone overhandigd. Een perfect cadeau, want ze is dol op tuineren. “Na het schrijven trek ik graag een oude broek aan om in de tuin te werken. Misschien haal ik wel inspiratie uit deze biografie voor een nieuwe historische roman!”, lacht Simone. Dit is haar eerste bezoek aan Dedemsvaart, maar ongetwijfeld niet de laatste.

De expositie ‘Zin in Beeld’ is afgedrukt op posterformaat door D&P Media en is te bewonderen in het gezellige Lokaal12, de ruimte achterin de Multi Media Shop in Dedemsvaart.

De expositie is een bezoekje meer dan waard!