Vertrouwenspersoon

Vertrouwenspersoon op een veilige school

De vertrouwenspersoon is te benaderen over alle veronderstelde vormen van machtsmisbruik binnen de school. Leerlingen en medewerkers kunnen voor allerlei vertrouwenszaken bij deze persoon terecht.

Je ‘veilig voelen’ is de belangrijkste voorwaarde om te kunnen functioneren. Respectvol en tolerant met elkaar omgaan: gedrag waar iedere dag bij diverse mensen in de school aandacht voor is.  Seksuele intimidatie en andere vormen van machtsmisbruik (binnen de school) en hiermee het onvermijdelijke gevoel van onveiligheid kunnen dan niet buiten beschouwing blijven.

Mensen met vertrouwelijke vragen zoeken (hopelijk) altijd iemand op in wie zij vertrouwen hebben. We zijn allemaal verschillend en daarom zijn er dus veel potentiële ‘vertrouwenspersonen’ in de school. In eerste instantie zullen leerlingen een medeleerling, een docent, coach of mentor in vertrouwen nemen. Kom je er dan samen uit, dan is dat prima. Mocht je echter het idee hebben dat de problematiek te gecompliceerd is, dan is het mogelijk om te overleggen met iemand waar je natuurlijk vertrouwen in hebt en die mogelijk andere stappen kan zetten.

De vertrouwenspersoon is bij ons een docent waarmee je over alles kunt spreken. Je bent altijd welkom.  Samen kijken jullie naar de behoefte die op dat moment geschikt is: luisteren, meedenken en mogelijkheden aangeven. De gesprekken vinden plaats in een vertrouwelijke setting en leveren vaak een enorme opluchting op als de problematiek bespreekbaar is gemaakt.

Neem voor een vertrouwenskwestie of een vraag contact op met mevrouw Van het Hoge (A.vanthoge@zeven-linden.nl)